Hotel Ville Ponti, hospitality

Centro Congressi Ville Ponti, 2004

Project: architecture competition for a hotel and services within the Ville Ponti park in Varese.

The building is developed in three volumes, arranged according to the irregular course of the land and the orientation of the vegetation. The glass cuts between the volumes, which correspond to the horizontal and vertical connections, create a view of the green areas and “lighten” the overall impact of the architectural volumes covered in natural terracotta.
A jutting transversal volume creates a bridge over the street. In it the services and public use areas, directly connected to the congress center, are allocated. The rooms are arranged on the more reserved side and overlook the park. The interiors are characterized by warm and precious materials and finishes that interpret the classical tradition of the context though a contemporary eye.